ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΡΙΑΣ ΧΛΟΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΗΜΙΝΑ ΧΑΣΑΝΔΡΑ

Α.Χ.
Η συγγραφική σας πρόοδος και η βράβευση σας με το Κρατικό βραβείο Ποίησης το 2017, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχετε συγκεντρώσει ένα μεγάλο πλούτο ποιητικού βιώματος. Πείτε μας λίγο για την ενηλικίωσή σας ως συγγραφέας και για όλα τα έργα σας καθώς επίσης και τί ετοιμάζετε;

Χ.Κ.
Η πρώτη μου ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 1984 επομένως το 2024 θα κλείσω σαράντα χρόνια παρουσίας μου στη λογοτεχνία. Στο διάστημα αυτό έχω εκδώσει δέκα ποιητικές συλλογές, δύο μυθιστορήματα και δύο θεατρικά έργα. Ωστόσο δεν ξέρω αν έχω ενηλικιωθεί ως συγγραφέας, συχνά αισθάνομαι όπως την πρώτη φορά που έγραψα ένα ποίημα. Η ίδια αβεβαιότητα, η ίδια ανασφάλεια, η ίδια χαρά. Ελπίζω λοιπόν στη μη ενηλικίωση μου. Όσο για τα προσεχή μου σχέδια ετοιμάζω ένα μυθιστόρημα που θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Εστία και μία ποιητική συλλογή που θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Α.Χ.
Τι έχετε να συμβουλεύσετε τους νέους ποιητές όταν παίρνουν την απόφαση να εκδώσουν το πρώτο τους έργο;

Χ.Κ.
Να αποφασίσουν να αφοσιωθούν στη γραφή, αυτή η δέσμευση είναι ισόβια και απαιτητική. Θα πρέπει να δώσουν ένα κομμάτι ζωής σε αντάλλαγμα με ένα κομμάτι γραφής. Να διαβάζουν πολύ και συνέχεια, να μάθουν να αντέχουν στη σκληρότητα και στις απορρίψεις που όλοι μας έχουμε βιώσει και να εστιάζονται στη χαρά της δημιουργίας.

Α.Χ.
Ποια είναι η αυτοκριτική σας στα έργα σας προτού τα δημοσιεύσετε;

Χ.Κ.
Σκληρή. Ειδικά στην ποίηση απορρίπτω σχεδόν τα μισά ποιήματα από το υλικό που έχω μαζέψει.

Α.Χ.
Ποια είναι τα βήματά σας όταν πρόκειται να ετοιμάσετε μία ποιητική συλλογή που πρόκειται να εκδοθεί;

Χ.Κ.
Πρώτα δουλεύω πολύ τα ποιήματα, τα ξαναγράφω και τα διορθώνω ακόμα και αν έχουν δημοσιευτεί. Αφαιρώ αυτά που μου φαίνονται παράταιρα, που δεν ταιριάζουν με τον ρυθμό που αποκτά η συλλογή ή που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήριά μου

Α.Χ.
Είναι ευεργετική η γραφή;

Χ.Κ.
Και ναι και όχι. Συνήθως ναι. Συχνά όχι. Με έχει βοηθήσει πάντως να ξεπεράσω το πένθος μου για την απώλεια αγαπημένων προσώπων. Απλώς πολλές φορές μπορεί να αποδειχτεί μία επώδυνη διαδικασία.

Α.Χ.
Θα διαλέγατε να γράφετε με ψευδώνυμο και πώς κρίνετε τους ομότεχνους που το επιλέγουν;

Χ.Κ.
Μπορεί και να το διάλεγα αλλά θα προσπαθούσα να βρω έναν ευρηματικό και πρωτότυπο τρόπο ώστε το ψευδώνυμο να αποτελεί κομμάτι του έργου, να είναι δηλαδή ένα είδος συγγραφικού τεχνάσματος. Όχι βέβαια, δεν θα έκρινα οποιονδήποτε χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο.

Α.Χ.
Το συναίσθημά σας είναι εφικτά δυναμικό για να γράφετε τη ζωή σας με ειλικρίνεια και διαφάνεια στο έργο σας;

Χ.Κ.
Από τη δεξαμενή των βιωμάτων και των συναισθημάτων μας αντλούμε το υλικό της γραφής. Ωστόσο καλό θα ήταν να μην αντανακλά η γραφή μας απλώς το προσωπικό μας βίωμα, με κίνδυνο να γίνει ναρκισσιστική, αλλά να εκφέρεται η προσωπική μας ιστορία με τέτοιο τρόπο ώστε να αφορά και άλλους ανθρώπους και το βίωμα να είναι καθολικό. Οπωσδήποτε βέβαια ο ποιητής και η ποιήτρια εκτίθενται πάντα όταν γράφουν, κατά κάποιο τρόπο κάθε ποίημα είναι ένα σπίτι με διάφανους τοίχους.

Α.Χ.
Κάθε βιβλίο σας ξεχωριστά είναι μεμονωμένα ένα γεγονός ή μια συνεχόμενη βίωση καταστάσεων προσωπικής έμπνευσης;

Χ.Κ.
Κάθε βιβλίο είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά και ένας κρίκος στη προσωπική μου αλυσίδα δημιουργίας. Συχνά το ένα αποτελεί θεματική συνέχεια του άλλου ακόμα και όταν εναλλάσσεται η ποίηση με την πεζογραφία.Ταυτόχρονα όμως κάθε βιβλίο στον κόσμο αποτελεί έναν κρίκο στην τεράστια αέναη αλυσίδα της λογοτεχνίας.

Αξιότιμη Κυρία Χλόη Κουτσουμπέλη σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και σας εύχομαι εγκάρδια κάθε επιτυχία!

Ευχαριστώ πολύ!

Αύγουστος, 2022