ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΗΛΙΑ Ι. ΜΠΑΡΤΖΟΥΛΙΑΝΟ ΣΤΗΝ ΑΣΗΜΙΝΑ ΧΑΣΑΝΔΡΑ

Όλοι χρειαζόμαστε διαλλείματα, πέραν του εκδοτικού σας χρόνου τι άλλα βιβλία σας συγκινούν; Στο παρελθόν γνωρίζω ότι κάνατε Τοξοβολία. Πείτε μας με λίγα λόγια πώς διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας σας ως «εκδότη της γενιάς του ’90»;

Χωρίς ελεύθερο χρόνο γινόμαστε σκλάβοι, οπότε επιδιώκω να απολαμβάνω τον ελεύθερο χρόνο μου με διάφορες ασχολίες που μου δίνουν ενέργεια και οξυγόνο. Σε ό,τι αφορά τα βιβλία μου αρέσει να διαβάζω βιογραφίες, ιστορία, φιλοσοφία και λογοτεχνία.
Ναι, παλαιότερα ασχολήθηκα με την τοξοβολία, καθώς πιστεύω το αγώνισμα της ζωής δεν είναι ένα δρομικό άθλημα, να τρέξεις να βγεις πρώτος, αλλά θέλει να πετυχαίνεις τον στόχο, όποιον εσύ θέτεις.

Πώς η εμπειρία σας, σας προετοίμασε ως εκδότη με ήθος και καθαρότητα για τα πεπραγμένα σας;

Ο στόχος, που προείπα, είναι το παν. Οφείλεις να είσαι ακέραιος, αμετάβλητος και αδιάφθορος. Ακολουθώ τον στόχο μου λοιπόν και προσπαθώ να μην παρεκκλίνω. Δεν μου αρέσουν οι αλλαγές και προτιμώ τη σταθερότητα σε όλα, ιδανικά, γούστα, στοχοθεσίες, όνειρα.

Τι συμβουλές δίνετε στους συγγραφείς σας που έρχονται για να εκδοθούν από τον οίκο σας;

Να είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους πρωτίστως και τα γραπτά τους θα αντανακλούν αυτή τη θέση στα σίγουρα. Η επιτυχία θα ακολουθήσει. Ποια είναι όμως η επιτυχία; Έχω την άποψη πως η επιτυχία έχει 3 σκαλιά που πρέπει να διαβούν οι συγγραφείς κι όχι αναγκαστικά και τα τρία για να θεωρηθεί κάποιος πετυχημένος. Το πρώτο σκαλί είναι να πετύχει ο συγγραφέας έστω κι ένα άτομο να κάνει κοινωνό του μηνύματος του γραπτού του, αφού το αγοράσει να το απολαύσει. Το δεύτερο είναι να το κάνει αυτό με αρκετές δεκάδες και ακόμη καλύτερα με εκατοντάδες άτομα, την επικοινωνία αυτή. Το τρίτο σκαλί είναι να το πετύχει με χιλιάδες άτομα, τότε θα κερδίσει χρήματα κι αυτός κι εγώ.

Ποιο είναι το μονόγραμμα του εκδοτικού σας οίκου, μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Είναι μια σύνθεση των γραμμάτων του ονοματεπώνυμου μου, Η+Ι+Μ =Ηλίας Ιωάννου Μπαρτζουλιάνος, το σχεδίασα όντας φοιτητής το 1992, επηρεασμένος από βυζαντινά χειρόγραφα κι ο γραφίστας μου πολύ μετέπειτα το απέδωσε καλλιτεχνικά με τη σημερινή του μορφή. Μου αρέσει να γράφω ακόμη και σήμερα με το χέρι, δυστυχώς από όσο γνωρίζω λίγοι άνθρωποι στις μέρες μας γράφουν με μολύβι και χαρτί, γεγονός που καθιστά ορατή την εξαφάνιση του ανθρώπινου γραφικού χαρακτήρα τις προσεχείς δεκαετίες.

Στον παγκόσμιο ιστό ποια οδηγά style περιγράφουν την εκδοτική σας δραστηριότητα;

Ακολουθώ τις προσωπικές μου αναγνωστικές προτιμήσεις και για τις εκδοτικές, εκδίδω κατηγορίες βιβλίων που μου αρέσει να διαβάζω προσωπικά και δεν παραδίνομαι σε παροτρύνσεις άλλων.

Ποια ιστορία πείτε μας για την οποία είστε περήφανος από το portfolio σας.

Η μεγάλη μου λατρεία είναι το πρώτο περιοδικό μου, ο ΕΠΤΑΚΥΚΛΟΣ, αρχαιολογικό-φιλολογικό [τετράμηνη έκδοση], το εξέδιδα 1995-2004, άφησε το δικό του ξεχωριστό στίγμα και έγινε σημείο αναφοράς βιβλιογραφικά για πολλά θέματα, με συμμετοχή εκλεκτών ανθρώπων του χώρου ενδιαφέροντος του περιοδικού, με ιδιαίτερες αναφορές και αφιερώματα, εικαστικά εξώφυλλα μεγάλων ζωγράφων του καιρού μας, που έγιναν αποκλειστικά για την έκδοση του περιοδικού, όπως του Π. Τέτση, Αλ. Φασιανού. Επιπλέον, άλλο αγαπημένο εκδοτικό τέκνο αποτελεί το άλλο μουσικό μηνιαίο free press, το MOODY, για την Jazz-Soul-Classic-World μουσική [2007-2008].
Περήφανος είμαι και για όλα τα βιβλία μου, για τα οποία έχω πολύ ξεχωριστές ιστορίες για το καθένα, θα χρειαζόμουν τόμους να λέω γράφοντας για περιστατικά τους [γέλια].

Η επιτυχία σας σε τι μεγέθη την μετράτε, ποιοτικά ή ποσοτικά, μιλήστε μας για την εκδοτική σας δραστηριότητα ως ένα δείγμα για τους αναγνώστες μας.

Ποιοτικά και μόνο, δεν βιάζομαι να φτάσω μεγάλο αριθμό εκδοθέντων βιβλίων, η επιτυχία έχει διάφορα στάδια, ένα από αυτά που με γοητεύει να υλοποιώ είναι όταν οι αναγνώστες ζητάνε βιβλία δεκαετίας και πιο πίσω, αποδεικνύοντας πως το βιβλίο δεν παλιώνει, δεν έχει ημερομηνία λήξης και ναι, καλός εκδότης θεωρώ είναι αυτός που διαθέτει βιβλία στο αναγνωστικό κοινό με διαχρονική αξία ανάγνωσης και μηνυμάτων.

Τι οδηγά style προτιμάτε να εκφέρονται στον εκδοτικό σας οίκο;

Βιβλία που να αγαπά ο αναγνώστης του παρόντος και του μέλλοντος και να αφουγκράζεται ξανά και ξανά τις «φωνές» τους.

Αξιότιμε κύριε Ηλία Ι. Μπαρτζουλιάνο σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία!

Ευχαριστώ κι εγώ, με την ευχή να έχουμε όλοι καλές αναγνώσεις, γιατί κατά αυτόν τον τρόπο ανοίγουν οι ορίζοντές μας και κάνουμε καλύτερο τον κόσμο μας.

ΑΘΗΝΑ 11.04.22