ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΤΡΙΑ ΑΣΗΜΙΝΑ ΧΑΣΑΝΔΡΑ

 

Α.Χ. ποιές τεχνικές χρησιμοποιείται για να γράψετε ένα βιβλίο ποίησης;

 

Z.Δ.Α. Είναι μάλλον δύσκολο να οριστούν, νομίζω, οι τεχνικές στη σύγχρονη, ελευθερόστιχη ποίηση. Σε μεγάλο βαθμό αφήνω το περιεχόμενο των ποιημάτων να υπαγορεύσει τη μορφή. Και ακολουθώ τον ρυθμό.

 

Α.Χ. ποιά ήταν η μεγαλύτερη έμπνευση ή λιγότερο για την ποίηση σας από την καθημερινότητα;

 

Ζ.Δ.Α. Η γέννηση των κορών μου – το ζοφερό μέλλον στο οποίο θα ζήσουν.

 

Α.Χ. τι λέτε για τους ανθρώπους που δεν αγαπούν την ποίηση;

 

Ζ.Δ.Α. Η ποίηση, όπως και κάθε άλλη τέχνη, προϋποθέτει εξοικείωση. Δεν μπορώ να μην αγαπώ κάτι που δεν γνωρίζω, κάτι για το οποίο δεν έχω καταβάλει χρόνο και κόπο για να το γνωρίσω.

 

Α.Χ. η ποίησή σας είναι «μετρημένη» και συνάμα «ενθουσιώδης», πόσο υλικό φορτίο από τον χαρακτήρα σας

συνοδεύει τα βιβλία σας;

 

Ζ.Δ.Α. Τα ποιήματά μου έχουν ένα σαφές μυθοπλαστικό στοιχείο. Προφανώς, πίσω από τη μυθοπλασία κρύβονται πάντα στοιχεία της αυτοβιογραφίας του συγγραφέα καθώς και ο τρόπος με τον οποίο εκείνος/εκείνη τα εσωτερικεύουν και τα επεξεργάζονται.

 

Α.Χ. έχετε κάποιο ποίημα αποκηρυγμένο, ανέκδοτο που το κρατάτε μόνο για τον εαυτό σας, εάν ναι, μιλήστε μας λίγο

για αυτό.

 

Ζ.Δ.Α. Όχι, δεν έχω. Τα ποιήματά μου που θεωρώ άρτια και ολοκληρωμένα δημοσιεύονται όλα εν καιρώ, της ευκαιρίας δοθείσης. Και δεν θα αποκήρυττα κάποιο εξ αυτών, καθώς το καθένα τους είναι οδοδείκτης μιας πορείας.

 

Α.Χ. έχετε ακόμη το πρώτο σας ποίημα φυλαγμένο;

 

Ζ.Δ.Α. Όχι.

 

Α.Χ. πόσο καιρό ασχολείστε με την ποίηση, μιλήστε μας λίγο για το σύνολο του έργου σας που έχει εκδοθεί.

 

Ζ.Δ.Α. Γράφω ποιήματα από έφηβος. Μετά από δύο συλλογές που δεν εξέδωσα ποτέ επειδή δεν ήμουν ικανοποιημένος, αποφάσισα, το 2005, είκοσι-τριών ετών, να προσπαθήσω να δημοσιεύσω την πρώτη μου ποιητική συλλογή, με τον τίτλο Ηλεκτρογραφία (Γαβριηλίδης, 2006 / επανέκδοση Θράκα, 2018). Έκτοτε δημοσιεύτηκαν άλλα έξι ποιητικά βιβλία. Το τελευταίο εξ αυτών είναι η Μονωδία της έρημος (Κέδρος, 2019) που συνιστά μια διλογία, αν μπορώ να το πω έτσι, μαζί με τα Παραμύθια της έρημος (Κέδρος, 2017). Έχω ολοκληρώσει άλλες δύο ποιητικές συλλογές, ενώ άλλη μία ετοιμάζω τώρα. Θα μπορούσε να πει κάποιος, δέκα ποιητικά βιβλία, εν όλω, μέσα σε δεκαέξι-δεκαεφτά χρόνια.

 

Α.Χ. τι συμβουλή έχετε για κάποιον που θέλει να γίνει ποιητής!

 

Ζ.Δ.Α. Δεν έχω κάποια συμβουλή να δώσω, όχι.

 

Α.Χ. σας ευχαριστώ αξιότιμε κύριε Αϊναλή για τον πολύτιμό σας χρόνο που είχατε για να συνομιλήσουμε και σας εύχομαι περισσότερα βιβλία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας «Η μονωδία της έρημος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

 

Ζ.Δ.Α. Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά και καλή συνέχεια.

 

Δεκέμβριος 2020